Om Honduras

Honduras ett ungt land på väg och i Centralamerika och är 112 088 km2 stort. Landet gränsar till Guatemala och El Salvador i väster och Nicaragua i öster. Det är ett mycket kuperat land, där två tredjedelar av landet ligger på 300m höjd över havet eller mer. Den högsta bergstoppen i landet är Cerro Celaque och ligger på 2 849 mö h. Huvudstaden i Honduras är Tegucigalpa och ligger i landets centrala delar. Klimatet varierar i landet, beroende på hur högt över eller hur nära havet man befinner sig. Vid kusten råder tropiskt klimat med en medeltemperatur på 26 grader.

I de centrala delarna, ca 1000 m över havet, är temperaturen mer behaglig. Året delas in i en torrperiod som infaller mellan november till april och en regnperiod som infaller mellan maj till oktober. Den ursprungliga befolkningen i Honduras var mayaindianer. På 1500-talet började spanjorerna komma till Honduras och indianskt blod och europeiskt blod blandades. Idag räknar man med att 90% av befolkningen är mestiser, det vill säga en blandning mellan européer och indianer. Honduras befolkningsmängd är ca 7 miljoner och 50% är under 15 år.

Det officiella språket i Honduras är spanska, men minoritetsgrupper använder också sina egna språk. Man brukar säga att det finns tre pelare i honduransk sysselsättning, nämligen jordbruk för export, jordbruk bland fattiga bönder för att kunna överleva och boskapsskötsel. Det honduranska jordbruket är koncentrerat kring några få grödor. Den fattiga bonden producerar framför allt majs och bönor. Inom de kommersiellt drivna jordbruken är bananer, kaffe och bommull viktiga produktionsområden.

Honduras är inget välmående land. Det finns en liten minoritet som är rik, men den stora majoriteten av befolkningen är mycket fattigt.

I stiftelsens logotyp ingår Honduras flagga som har tre horisontella band. Banden längst upp och längst ner är blå och det i mitten är vitt och som representerar landets läge mellan Atlanten och Stilla havet. På mitten av det vita bandet finns fem blå, femuddiga stjärnor. Stjärnorna representerar medlemmarna i före detta Centralamerikanska federationen.